Tukimuurin rakennus

Muurikiviä on useita erilaisia, pienistä kukkapenkkikivistä aina suuriin, paljon maapainetta kestäviin, jopa valettaviin ja raudoitettaviin muurikiviin. Tukimuurit edellyttävät yhtä huolellista pohjatyötä kuin mikä tahansa muukin pihakiveys.

Työ noudattaa samoja periaatteita kuin pihakiveyksen pohjustustyökin.

 

Perustaminen

Routiva maa-aines poistetaan riittävältä syvyydeltä ja raakapohja tiivistetään.

Tämän jälkeen raakapohjan päälle levitetään suodatinkangas. Suodatinkangas estää alla olevan routivan maa-aineksen sekoittumisen uusiin pohjamateriaaleihin, ja tukee näin kiveystä sekä estää sen painumisen myöhemmin.

Tukimuurin korkeudesta ja routimisen määrästä riippuen levitetään 0 – 20 cm sepeliä tai mursketta, ja tiivistetään se vettä tai tärytintä käyttämällä. Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että mitä raskaampi/korkeampi muuri on suunniteltu, sen paksumpi on sepelikerroksen oltava. Koko alue tulee perustaa tasaisesti, ettei muodostu eri tavoin routivia kohtia.

Asennushiekan levitys

Rakennekerroksen päälle levitetään tasaisesti n. 2 – 3 cm kerros hienojakoista asennushiekkaa. Yleensä käytetään hiekkaa tai raekooltaan 0 – 2 / 0 – 6 mm:n kivituhkaa. Asennushiekkaa tulee olla kauttaaltaan yhtä paksu kerros, jotta tukimuuri painuu tasaisesti. Hiekan tasoitusvaiheessa kannattaa apuna käyttää vesivaakaa, jolla varmistetaan pohjan suoruus. Asennushiekkaa ei tiivistetä!

Lohkomuurikivi

Lohkomuurikivet toimitetaan pääasiassa halkaisemattomina. Ne halkaistaan siis vasta työmaalla niihin valmiiksi tehtyjä halkaisu-uria pitkin. Halkaistu pinta (lohkopinta) jää asennettaessa näkyviin muodostaen kauniin ja elävän pinnan.

Halkaisu

Lohkomuurikivi halkaistaan siten että se asetetaan reunoistaan kahden korokkeen päälle. Halkaisu-uraan asetetaan lattarauta, jota lyödään moskalla (raskaalla vasaralla) eri kohtiin. Muutama terävä isku riittää.

Lohkomuurikiven asennus

Tukimuurin ensimmäinen kerros on ladottava erityisellä tarkkuudella. Hyvin ja huolella tehty aloitus varmistaa koko tukimuurin onnistumisen. Kivityypistä riippuen tukimuurit tehdään yleensä jonkin verran taaksepäin kallistuvaksi. Tämä kannattaa ottaa huomioon pohjaa ja ensimmäistä kerrosta tehtäessä.

Kiinnitä tulevan tukimuurin molempiin päihin tolpat ja pingota linjalanka niiden väliin, niin että se osoittaa tukimuurin ensimmäisen kerroksen etureunan.

Tukimuuria ladottaessa lähdetään aina liikkeelle alimmasta kohdasta, jolloin kivi asennetaan vaakasuoraan kunnes se ”sukeltaa” maahan. Seuraava kerros aloitetaan edellisen päältä, kunnes käy samoin jne.

Seuraavia kerroksia ladottaessa edellisen kivikerroksen pinta puhdistetaan hiekasta ja irtokivistä, ja uusi kerros ladotaan edellisen kerroksen päälle siten, että kivessä mahdollisesti olevat pontit/lukitukset ovat paikallaan. Lohkomuurikivet voidaan tarpeen tullen rakenteen vahvistamiseksi kiinnittää toisiinsa kiviliimalla. Pystysaumojen tulee olla limittäin tiililadonnan tapaan, jotta tukimuurin rakenne olisi mahdollisimman tukeva ja lopputulos huoliteltu.

Työn edetessä tukimuurin taakse lisätään täytemaata, esimerkiksi joka kolmannella kerroksella. Suoraan tukimuurin taakse on hyvä lisätä täytemaaksi hyvin vettä läpäisevää materiaalia, kuten esim. salaojasoraa. Mikäli kohteessa, johon tukimuuri rakennetaan, on ongelmia suurten vesimäärien kanssa, voidaan tukimuurin taakse asennusvaiheessa asentaa salaojaputki.

Routimista voidaan estää asentamalla muurin taakse routaeristelevy. Routaeristelevy estää kylmän tunkeutumista tukimuurin läpi maakerroksiin.

Valamatta ja raudoittamatta rakennetun tukimuurin suurin korkeus vaihtelee kivityypistä riippuen 70­ – 100 cm välillä.